Meclis, Kadın Oyuncular, Devlet Tiyatrosu…

Mustafa Demirkanlı

Ülke, hergün yaşanan yeni bir skandalla çalkalanarak, keyfi uygulamalarla uçuruma doğru hızlanarak başaşağı gidiyor.

Akıllara durgunluk verecek haber Birgün Gazetesi’nin deneyimli muhabiri Hüseyin Şimşek’den geldi. Birgün Gazetesi’nden aldığımız haberi yayımladık, Devlet Tiyatroları’ndan gelen basın açıklamasını da…

Olay kısaca şöyle gelişmiş: Gösteri için 3 gün süren provalar bitmiş, gösteriye bir saat kala gelen bir talep (emir) ile herkes şoka girmiş. Talep; kadın oyuncuların sahneye çıkmamaları. Üzgünlükler, kırgınlıklar ve bulunan çözüm. Kadın oyuncular salonun arkasındaki merdivenlerde bekletilir ve sadece şiir okurlar. Habere göre; anne-asker koreografisinde kadınla erkeğin sarılması da istenmemiş.

Haber, detaylı ve birden fazla oyuncu ile görüşülerek yapılmış. İsmail Kahraman’ı ve tavırlarını hatırlayınca olağan akışa uygun, terslik yok.

***

Akşamüzeri Devlet Tiyatroları’ndan konuya ilişkin basın açıklaması geldi. Açıklamanın ilgili bölümü şöyle: Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğümüzden gelen kadın ve erkek sanatçılarımız, TBMM tören salonun iki tarafında ve katılımcıların arasında yerlerini almış, toplantının başında 10 dakikalık bir gösteri düzenleyerek Çanakkale Türküsünü ve Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine şiirini birlikte icra etmişlerdir.”

İyi, güzel de soru da tam burada başlıyor. Gösteri, oyuncuların tamamının sahnede olduğu bir mizansende iken, son anda değiştirilip kadın oyuncular, arkaya, merdivene mi alındı? Basın açıklamasından da, kadın oyuncuların merdivende olduğunu anlıyoruz zaten.

Soru şu: Son anda, Meclis Başkanı’nın talebi ile mi mizansen değişti yoksa baştan beri böyleydi de bizim de kullandığımız Birgün haberi mi yalan haber.

Teyit için Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt’u aradım ama ulaşamadım, meşguldür, rahat olunca geri döner işin gerçeğini anlatır…

Ben Birgün’ün haberine ve Hüseyin Şimşek’e inanıyorum.

Not: Yazıyı yayımlama hazırlığındayken Ankara Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcısı İpek Atagün Gezener’in bu sabah istifa ettiği haberini aldım. İstifa bu olayla mı ilgili, bilmiyorum. Kulis bilgileri, istifaya Meclis’deki olaylardan sonra yaşanan tartışmaların etkili olduğunu söylüyor.

TBMM’de kadın tiyatrocuları sahneye çıkarmadılar…

Devlet Tiyatroları’nın “TBMM’de Kadın Oyuncular Sahneye Çıkarmadılar” Haberi Açıklaması…

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku