‘Ordu Göreve’ Espirisi Suç Oldu

editor

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Vekili Nejat Birecik, Aziz Nesin’lik bir soruşturmaya imza attı. Birecik, Ankara Ekin Tiyatrosu’yla Ordu iline turneye giden Ankara DT oyuncusu Tuncer Yığcı’nın, kişisel Facebook hesabından esprili bir dille yazdığı “Ordu… Göreve…” şeklindeki sözlerini “TSK’yi kendisine ve DT’ye karşı kışkırtmak” olarak yorumlayarak, oyuncu hakkında soruşturma başlattı.

Ankara DT oyuncusu Yığcı, Birecik’in DT Genel Müdürü olarak atanmasından kısa bir süre önce, Ankara Ekin Tiyatrosu’nca sahnelenen ve gazetemiz yazarı Uğur Mumcu’nun kaleme aldığı “Söz Meclis’ten İçeri” adlı oyun için, Ordu iline turneye gitti. Turne sırasında, oyunun fotoğraflarını kişisel Facebook hesabından paylaşarak, fotoğrafların altına “Ordu… Göreve…” yazdı. Yazı, Facebook’taki arkadaşları tarafından da espriyle değerlendirildi. Ancak, söz konusu yazı nedeniyle Yığcı’ya hakkında soruşturma açıldı.

Birecik, kurumun başına atanır atanmaz, Yığcı’nın bu mesajı ile ilgili olarak hakkında disiplin soruşturması başlattı. Yığcı’ya başlatılan soruşturmanın gerekçesinde, “DT Genel Müdür Vekili’nin (Mustafa Kurt), görevden alınmasından sonra sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla makama atanması muhtemel kişiyi (Nejat Birecik) kast ederek, ‘Ordu… Göreve…’ şeklinde orduyu göreve davet niteliğinde ifadeler kullandığınız ve bu ifadelerin birden çok kişiye ulaşarak, alenileştirdiğiniz iddia edilmektedir” denildi. Yığcı’nın savunması istendi.

Teftiş Kurulu da devreye girdi
Cumhuriyet’in Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan edindiği bilgiye göre, DT Disiplin Kurulu söz konusu soruşturmayı “içinden çıkılamaz hal aldığı” gerekçesiyle Bakanlık Teftiş Kurulu’na havale etti. Teftiş Kurulu’nun söz konusu dosyayla ilgili nasıl bir değerlendirme yapacağı merak konusuyken, DT Disiplin Kurulu’nun bir hafta süreyle Yığcı’nın gerçekten turnede olup olmadığını araştırdığı belirtildi. Yığcı’nın da soruşturmayla ilgili olarak bakanlığa Birecik hakkında “devlet gücünü kötüye kullandığı ve olmayan bir suçu üretmek amacıyla hakkında soruşturma başlattığı” gerekçesiyle, bizzat Bakan Ömer Çelik’in kendisine şikayet mektubu yazdığı öğrenildi.

Kaynak: Selda Güneysu, Cumhuriyet

 

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku