Otizm tanılı gençler, yaşdaş buddyleri ile tiyatro sahnesinde

editor

Çocuk ve gençlerin gelişimlerini tiyatro merkezli sanat programları ile desteklemek üzere bir sosyal girişim olarak kurulan Çocuk Genç Sanat Tiyatro, farklı gelişenler için özel projesi PENCERE ile 13 Haziran’da sahnede Otizm tanılı çocuk ve gençlerin “buddy” yaşdaşlarıyla sürdürdükleri tiyatro, dans ve müzik çalışmaları sahneye bir oyunla taşınıyor.

9 epizodluk bir perdeden oluşan oyun 13 Haziran Perşembe 14:00 ve 19:00’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

Buddy Sistemi ile Sanatla Gelişim

Otizmli bireyler; sosyal beceriler ve iletişim kurmak konusunda sıradışı ve farklılar. Bu sebeple genellikle yalnız, eksik, kendilerini ifade edemedikleri ya da gerçek olmayan ilişkiler kurmak zorunda kalıyor ya da bırakılıyorlar. Arkadaşlık ilişkileri zayıf, yetersiz ya da hiç yok. Günlük yaşamın içinde sınırları çizilmiş, ya da koşullu olarak biçimlendirilmiş etkinliklere katılabiliyor, hatta bazılarına katılamıyorlar. Yaşıtlarıyla birlikte olmaları çok kıymetli. Ancak sadece otizmli kardeşleriyle değil; tırnak içinde “normal” dediğimiz çocuklar ve gençlerle de birlikte olmalılar. Bu dünyadaki yaşıtlarıyla ötekileştirilmeden ilişki kurabilecekleri güvenli alanlara ihtiyaçları var. Bu sebeple buddy sistemi ile çalışıyoruz. Otizmli bireyler proje sürecinde; “sanat: tiyatro müzik dans” ve “buddy-rol model” programlarından geçmiş yaşıtlarıyla birlikte çalıştılar. Oyun bu sürecin performansıdır. Süreç performansıdır. Oyuncular da süreci anlatan hikaye anlatıcılarıdır. Oyunda her ne varsa; bu sürecin içinden çıkarak yazıldı, söylendi, anlatılır hale geldi.

PENCERE

Oyunun yazarı ve yönetmeni Yonca İnalHer birimiz kendi pencerelerimizden hayata bakarken bazen, hatta çoğu zaman başkalarının da bize kendi pencerelerinden baktığını unuturuz. Diğerini nasıl gördüğümüz ile aslen onun nasıl olduğu eşleşmeyebilir. Bazen sadece görmek istediğimizi görürüz, bazen de görünmek istediğimiz gibi olur, öyle görünürüz. Pencere hayata kendi pencerelerinden bakarken; diğerlerinin pencerelerinin kanatlarının hangi yöne doğru açıldığını anlamaya çalışan gençlerin pencerelerini buluşturma hikayesidir” diyor.

Pencere, Küpler, İstanbulun Sesleri, Tramvay, O Dans Edemez, Küçük Yeşil Şaşkın Elma, Otizm Nedir Cicim?, Küçüktüm, ve Yumuşak G isimli epizodlardan oluşan oyun, çokça soru sorarak, soru sordurarak, bazı soruları cevaplayarak, bazılarını cevaplamayı reddederek; normal olanla olmayanı, öteki ile seni, farklı doğan ile farklı hale getirileni, sıfatları, arayanı, merakla bakanı, bakıp bakıp sağlamasını yapanı, sağlamadan eli boş çıkanı, sonucu formal çıkmayanı, sorar sorgular. Bir arada ve kendimiz gibi kalarak, farklılıklara, farklı olana alan açarak yaşayabilmenin yollarını anlatır. Pencere bir çok farklı pencerenin sahnede buluştuğu, sözün başka türlü anlatım biçimleri aradığı bir yolculuğun hikayesidir.

ÇGST

ÇGST Arda Aydın Biraderler Yapım’ın bir sosyal girişimidir. Çocuk ve Gençlik Projelerinin toplandığı çatı organizasyondur. ÇGST, pek çok oyunda oyuncu, yönetmen yardımcısı, yönetmen olarak çalışan, çocuk ve gençlerle uzun süreler çalışma deneyimi olan ödüllü, benzersiz ve güçlü kadroyla Türkiye’deki önemli bir ihtiyacı karşılamak üzere yola çıktı. Çocuk ve gençlerin tiyatro ve tiyatroya hizmet eden diğer disiplinlerle işbirliği yoluyla, özgüvenlerini, iletişim başta olmak üzere sosyal becerilerini geliştirmek, takım çalışmasını, geri bildirim alma ve vermeyi öğretmek, aynı zamanda eşitlik, çeşitlililik, işbirliği kavramlarını yerleştirmek, yaratıcılıklarını arttırmak üzere sürekli pedagojik destekli 6 program tasarlandı. Her yaş grubuna özel Tiyatro Atölyeleri yürütür, Çocuk Oyunları sergiler ve bünyesinde çocuk oyuncu ve ses kastı ajansı da vardır. Tiyatro Atölyelerinin ve PENCERE projesinin koordinatörü alanın en deneyimli isimlerinden olan Yonca İnal’dır. Ayrıca Sosyal Dayanışma Ağı (SODA) programlara 2018-2019 döneminde uzman desteği veren Sivil Toplum partneri olarak katılmıştır.

Detaylı bilgi için:http://www.cgst.online ve  info@ardaydin.com

Oyunun Künyesi:

YAZAN — YÖNETEN: Yonca İnal

YAPIMCI: Biraderler Yapım / ÇGST

PSİKOLOJİK DANIŞMAN: Çiğdem Aydın

MÜZİK: Uskan Çelebi — Ozan Demir

YÖNETMEN YARDIMCISI: Okan Patırer

ORKESTRA: Uskan Çelebi, Ege Ozan Çalışkan, Gökhan Bacak.

VOKALLER: Derya Yıldırım, Eda Cesur

OYUNCULAR: Antoine Bouvaret, Ahsen Sümerol, Aslan Yiğit Bacak, Ata Sümerol, Ayris Ekşi, Begüm Ergül , Bora Çetinkaya, Çınar Çağlarer, Defne Atlı, Efe Sancaklı, Elfin Tekcan, Emrah Eker, Eren Yıldız, Kuzey Ezerler, Öykü Şanlıbayrak, Şevval Şimal Kaçur, Talia Türkmenoğlu

ŞARKILAR: İstanbul’un Sesleri: Söz – Müzik: Uskan Çelebi; Küpler: Söz: Yonca İnal – Müzik: Ozan Demir; Tramvay: Söz -Müzik : Uskan Çelebi; Küçük Yeşil Şaşkın Elma: Söz: Yonca İnal – Müzik: Ozan Demir ; Yumuşak G: Söz – Müzik : Uskan Çelebi Enstrümantal Geçişler: Ege Ozan Çalışkan

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku